martes, 5 de marzo de 2013

Matisse: "Interior roig"

Interior Roig, Naturalesa-Morta Sobre Taula Blava
 Forma part d'una sèrie d'interiors. Pintada entre 1946 i 1948, època en què el pintor s'aproximava als 80 anys.

L'artista sempre va demostrar la seva predilecció pels interiors, especialment quan presentaven una finestra amb vista a un jardí o paisatge. Encara que els colors siguen calents el dibuix té l'objectiu d'expressar la sensació de pau d'esperit, cercada pel pintor en el seu ambient de treball.

Al quadre podem destacar cinc detalls:

1. Taula:
Matisse varia la perspectiva en aquesta pintura, ja que l'impacte visual i l'harmonia eren més importants per a ell que el naturalisme convencional. La taula és un exemple obvi d'això, ja que és vista des de dalt, mentre que els altres objectes són vists al nivell dels ulls.

2. Medalló d'argila:
El medalló és la primera escultura del pintor que es va conservar - un retrat d'una jove que ell estimava quan era estudiant. Matisse va tenir una filla amb aquesta jove, però va ser abandonat per ella un any després.

3. Forma i color:
Les línies fluïdes i sinuoses de les fruites sobre la taula recorden el moviment Art Nuveau, molt influent quan Matisse s'establia com a pintor. El vigor de les formes les aconsegueix amb el vermell i el blau.

4. Florer de flors:
Encara que la taula sigui vista des de dalt, el florer és vist de costat. A Matisse li agradaven les flors i tenia l'hàbit d'incloure-les en els seus quadres, com a detall d'una composició figurativa o d'un interior.

5. Vista de la finestra:
La visió a través d'una finestra era un dels temes favorits en l'obra de Matisse. En particular, li agradava retratar finestres altes, que inundessin l'ambient amb la llum mediterrània.


















No hay comentarios:

Publicar un comentario